AVANCEM CAP A LA CONSULTA

La consulta plantejada pel proper 9-N no es podrà fer com estava plantejada. La suspensió dictada pel Tribunal Constitucional ho impedeix. En el seu lloc, s’ ha plantejat un “Nou 9-N” que ha de venir a satisfer el clam d’ una majoria ciutadana per expressar la seva voluntat d’ una manera lliure i democràtica.

És ben cert que aquesta nova consulta no compta amb les garanties d’ una comtessa electoral a l’ ús. És cert també que els seus efectes jurídics son nuls.

No és cert, però, que no compti amb garanties democràtiques. S’ han establert els mitjans necessaris per tal que pugui exercir el seu vot tothom que així ho desitgi, com el qualsevol procés electoral normal.

Tampoc ho és que no hagi de tenir efectes. Del resultat de la consulta s’ hauran d’ extreure conclusions, que degudament analitzades, sense dubte indicaran a les forces polítiques del nostre país les següents passes a donar. No seran un mandat polític com a tal, però sí el punt de partida cap a la seva configuració posterior.

Quan aquest article sigui publicat és possible que el Tribunal Constitucional s’ hagi pronunciat sobre la nova consulta. Ha estat un error del Govern del PP la seva impugnació, i serà també un error del TC si finalment la suspèn com va fer ja amb la primera convocatòria.


Més enllà de qüestions jurídiques (sembla difícil justificar la impugnació d’ un acte administratiu que no s’ ha produït, o d’ una consulta que s’ auto-defineix sense efectes jurídics), inclús més enllà de la pròpia incongruència del Govern central que primer la va titllar poc menys que de costellada popular i ara planteja tot un procés jurídic-administratiu en contra, la suspensió de la consulta és, físicament, impossible.

Avancem cap a una nova realitat política i social. El poble de Catalunya vol expressar la seva voluntat, i la forma plantejada és tan democràtica com la que més. Potser menys institucional, però també potser per això, més real.

Comentarios

Entradas populares